Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Bubiši

Zapis o usavršavanju borilačke vještine

Sonja Višnjić, Preveo

Bubiši

Zapis o usavršavanju borilačke vještine

Preveo: Sonja Višnjić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Srpski izdavač

Godina: 2005.

Stranica: 118

Jezik: Srpski

Rabljeno stanje

Cijena: 89,00 kn
(~11,81 €)

Opis:

Zapis o usavršavanju borilačke vješrine, djelo čiji su autor i vrijeme nastanka nepoznati. Značaj ovog drevnog kineskog spisa je u filozofiji borbe koja se sa vanjskog plana prebacuje na unutarnji, u isticanju njewgovanja moralnih vrijednostri, usavršavanja vlastite osobnosti i izbjegavanju okršaja. Na taj način ovo komplicirano djelo oblikuje teoriju i primjenu tradicionalnog puta borilačke vještine.

Bubiši je drevni kineski tekst koji je krajem 19. ili početkom 20. stoljeća prenijet na Okinavu. Sadrži u sebi povijest, filozofiju i tehnike vještine Bijelog ždrala, ali i sistema Kaluđerskog boksa, kao i učenja o vitalnim točkama i kineskoj biljnoj medicini. Ovaj spis, u kome su zabilježene mudrosti generacija kineskih učitelja, znatno je uticao na stvaranje okinavljanskog kempa tako da se Bubiši danas smatra “biblijom” svih postojećih karate stilova. Ova knjiga opisuje, i čitatelja upućuje, na tradicionalan put vježbanja borilačkih vještina, na neprekidan rad na sebi, na svojim vrlinama, na širenju ljubavi i poštovanja. Redakturu knjige, kao i uvodnu riječ, pripremio je i napisao Sensei Mario Topolšek 8 dan Ueči rju, direktor Europske Ueči Karate Federacije. Tekst je preveden sa japanskog.

“Učenik kempa (borilačke vještine) treba postati čvrst i jak kako bi se obranio, ali ni u jednoj situaciji ne treba zloupotrijebiti svoju vještinu. Dok vam je snaga vještine još nezrela, potrebno je vježbati po tradiciji i uputama starih majstora, u sebi trebate njegovati osjećaj poštovanja, strpljenja i pravednosti”.