Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Hrvatski školski pravopis

Autor: Stjepan Babić, Sanda Ham, Milan Moguš

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x17

Izdavač: Školska knjiga - Zagreb

Godina: 2005.

Stranica: 161

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 69,00 €

Cijena: 5,90 €

Akcijska cijena: 4,90 €

Opis:

Ovo izdanje Hrvatskoga školskog pravopisa doista je rezultat povijesnog iskoraka.
Zahvaljujući odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, 14. travnja 2005. godi ne imenovano je Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika, sastavljeno od vrsnih hrvatskih jezikoslovaca, kojim predsjeda akademik Radoslav Katičić. Vijeće je svojim odlukama riješilo prijepore i nepotrebne polemike koje su dijelile hrvatsku stručnu javnost, opterećivale svekoliko školstvo, ali i iscrpljivale cijelu Hrvatsku.
Hrvatski školski pravopis prvi je pravopis usklađen sa zaključcima Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika.
Pravopis je funkcionalno i didaktički oblikovan priručnik koji opsegom i načinom iz nošenja pravopisnih sadržaja odgovara temeljnoj namjeni – školskoj uporabi u učenju hrvatskoga jezika. Dosljedna egzaktnost, sažetost i uporabna pristupačnost čine ovaj pravopisni priručnik iznimno prihvatljivim za sve korisnike.
Skladnom mjerom između jezikoslovne egzaktnosti i uporabne pragmatičnosti autori su usustavili pregledan i dosljedan, sažet i jednostavan priručnik koji na dostupan i znanstveno utemeljen način razrješuje brojne i dugotrajne hrvatske pravopisne prijepore.
U Hrvatskome školskom pravopisu provedeno je temeljno načelo svakoga dobrog pravopisa – stabilnost pravopisne norme.
Pravopisno je nazivlje usavršeno, usustavljeno i usklađeno s tradicijom hrvatskoga jezikoslovnog nazivlja i sa suvremenim znanstvenim spoznajama.
Pravopisna su pravila sažeta, pregledna i potpuna, jasna, jednostavno i razumljivo formulirana, a broj iznimaka i dvojnosti sveden je na najmanju mjeru.
Postavljen je dosljedan kriterij usustavljivanja pravopisnoga rječnika: rječnik obuhvaća onaj dio rječničkog blaga u kojemu je očita pravopisno upitna problematika, uz usmjerenost na uporabno učestale riječi. Tek je potreba objašnjenja utemeljenosti pojedinih postavki pravopisne norme navodila autore pravopisa da katkad uđu i u područje gramatičke proble matike.