Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Autor: Suhan Davor

Bolero

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 22x16

Izdavač: profil

profil

Godina: 2011.

Stranica: 243

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 69,00 kn

Opis:

Bolero je duboka intuitivna fikcija, inspirirana stvarnim ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u mom životu. Nastao je u trenucima snažnog emotivnog zanosa, kao potreba za spoznajom apsolutnih vrijednosti koje u pozadini materijalne slike upravljaju životnom sudbinom ljudi, dajući joj apsolutni smisao.

Centralni dramski lik je časna sestra Sara – utjelovljenje duhovnog principa dharme (kozmičkog moralnog reda) i duhovni nosilac izvorne životne esencije čiste emotivne ljubavi koja usmjerava energijski tok njene prirodne ljudske senzualnosti, kako bi ju doveo do punog ostvarenja – koje završava potpunom emotivnom ispunjenošću i duhovnim prosvjetljenjem. Zato ljubavna veza Martina i Sare ( dvoje glavnih likova u prići) postaje besmrtna.

Sama ideja za pisanje romana došla je spontano, za vrijeme gledanja jednog dokumentarnog tv priloga o prvoj posjeti predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Juana Antonija Samarana, ratom razrušenom Sarajevu. Inicijalni trenutak koji u meni pobuđuje stvaralački spisateljski žar, je njegov ulazak u potpuno devastiranu olimpijsku sportsku dvoranu Zetra, kada se slike ratnog užasa počinju miješati sa slikama veličanstvene sportske svečanosti koja je davne 1984. godine kulminirala u istoj dvorani, pobjedničkim nastupom britanskog klizačkog plesnog para Jayne Torvill i Christophera Deana – njihovom savršenom plesnom izvedbom na glazbu Ravelova Bolera.
Prizor je potresan. U tom trenu u meni se javlja pitanje: Gdje se izgubio taj trenutak nesputane ljudske radosti – jedinstvenog i sretnog Sarajeva – stopljene u srcima tisuća oduševljenih Sarajlija, koji su dugim minutama gromoglasnog pljeska dijelili ushit zajedničkih osjećaja, skupa s olimpijskim pobjednicima? I nije to bio običan trenutak, naprotiv…bio je sasvim osobit, jedinstven u povijesti … vrednovan s najvišom ocjenom za umjetničko savršenstvo, praćen erupcijom dobrih vibracija koje su prožele cijelu zemlju. Bila je to i nagrada cijeloj bivšoj državi za iskazani trud u izvrsnoj zajedničkoj organizaciji XIV. Zimske olimpijade – posljedni veliki aplauz bratstvu i jedinstvu naroda Jugoslavije.