Tajni dnevnik Adriana Molea

“Tajni dnevnik Adriana Molea” realistični je roman jer je pisan u obliku dnevnika. Odiše humorom i čitatelje odlično zabavlja. Tema ovog ispovjednog romana je problemi s kojima se susreće mladi čovjek u pubertetu, na prelasku iz djetinjstva u svijet odraslog čovjeka. Adrian se susreće s brojnim nedoumicama, osjećajima, zanosima i razočaranjima. Polako stvara svoj vlastiti identitet.

Popularnost

Popularnost je roman stekao ponajviše zbog toga što se s likom Adriana mogu poistovjetiti svi njegovi vršnjaci. Čitatelji će kroz Adrianovo pisanje naići na probleme s kojima su se vjerojatno i oni susreli. No, nikome na kraju ti problemi ne djeluju bolno jer ih je Adrian opisao na vrlo zabavan i duhovit način. Tako ćemo vidjeti Adrianove prve korake ka osamostaljenju od roditelja, prve probleme na koje će naići kada otkrije prvu ljubav te razočaranja autoritetima u školi i traženje načina da im se suprotstavi.

U romanu će nas Adrian upoznati sa svim pojedinostima oko prve ljubavi te s problemima s kojima se susreće kod kuće, a to su svađe i alkoholizam roditelja. Iz Adrianovih rečenica možemo puno saznati o tome kako je živjela jedna obitelj iz srednjeg sloja u Engleskoj u 80-im godinama. Dotakao se i nezaposlenosti, raspadanja obitelji i ekonomske nesigurnosti. Adrian je kroz dnevničku formu pisanja iznio svoje misli i osjećaje i dao osobni sud raznim događajima. Adrian je glavni lik romana i kroz njegov dnevnik čitatelj je mogao dobiti sud o događajima onako kako ih je on doživio.

Dnevnik

Kroz Adrianov dnevnik saznat ćemo puno o njegovim osjećajima, snovima i nadanjima, često mnogo više nego što će mu biti bitni razni vanjski događaji. Jezik romana je napisan jednostavnim stilom što je i karakteristično za formu pisanja kao dnevnika. Često se rabe i žargonizmi koji su karakteristični za govor mladih. Ono što je posebno u romanu je velika doza humora koja konstantno zabavlja čitatelje. Tako je Adrian prikazao i one mučne događaje kojih je često bilo i puno više nego lijepih, na zabavan, smiješan i pomalo naivan način.

Vrsta djela: moderni roman