Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Zašto je marx bio u pravu

Terry Eagleton, Autor

Zašto je marx bio u pravu

Autor: Terry Eagleton

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: LJEVAK

Godina: 2011.

Stranica: 239

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena u knjižari: 129,00 € (~971,95 kn)

Cijena: 9,90 €
(~74,59 kn)

Opis:

Marx je svojom bujnom i beskompromisnom kritikom kapitalizma preobrazio naše shvaćanje povijesti čovječanstva. Je li marksizam, u jeku današnje razorne financijske krize, tek puka relikvija iz nekoga drugog doba?

U svojoj polemičkoj i kontroverznoj knjizi „Zašto je Marx bio u pravu“ Terry Eagleton bavi se predrasudom kako je marksizam mrtav i kako je s njim gotovo. Veličati Karla Marxa moglo bi se učiniti jednako perverznim kao zauzeti se za Bostonskog davitelja. Nisu li Marxove ideje bile te koje su odgovorne za despotizam, masovna ubojstva, radne logore, ekonomsku katastrofu te gubitak slobode milijuna muškaraca i žena? Nije li jedan od njegovih odanih sljedbenika bio paranoidni gruzijski seljak imenom Staljin, a drugi brutalni kineski diktator koji bi lako mogao imati krv kojih tridesetak milijuna pripadnika svojeg naroda na rukama? Istina je, ipak, da je Marx odgovoran za golemu potlačenost komunističkog svijeta otprilike u istoj mjeri u kojoj je i Isus odgovoran za inkviziciju. Kao prvo, Marx bi ismijao ideju da socijalizam može uhvatiti korijenje u očajnički osiromašenim, kronično nazadnim društvima poput Rusije i Kine.

Eagleton u analizama svake od tih kritika pokazuje kako su one tek bijedna travestija izvorne Marxove misli. U svijetu u kojem su velike krize iz temelja uzdrmale kapitalizam, knjiga „Zašto je Marx bio u pravu“ podjednako je nužna i pravodobna kao što je odvažna i smiona.

Napisana s tipičnim Eagletonovim smislom za dosjetke, humor i jasnoću, knjiga će privući mnogo širi krug čitatelja od klasične akademske publike.

***

Terry Eagleton rođen 1943. u Salfordu, britanski je književni teoretičar i jedan od glavnih marksističkih kriričara svoje generacije. Trenutačno radi kao istaknuti profesor engleske književnosti na Sveučilištu Lancaster, i kao bivši gostujući profesor na Nacionalnom sveučilištu Irske. Napisao je više od četrdeset knjiga, uključujući „Literary Theory: An Introduction“ (1983); „The Ideology of the Aesthetic“ (1990) i „The Illusions of Postmodernism“ (1996).

Do sad su kod nas objavljena njegova djela: „Književna teorija“ (SNL, 1987.), „Ideja kulture“ (Jesenski i Turk, 2002.), „Teorija i nakon nje“ (Algoritam, 2005.), „Sveti teror“ (Jesenski i Turk, 2006.), „Smisao života“ (Jesenski i Turk, 2008.) i „Razum, vjera i revolucija“ (Naklada Ljevak, 2010.).