Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Verne Jules, Autor

Tajanstveni otok

Autor: Verne Jules

Tajanstveni otok

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 21x15

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2005.

Stranica: 432

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 49,00 kn

Opis:

Za vrijeme amerièkog graðanskog rata, 1865. godine, u opkoljenom južnjaèkom uporištu Richmondu našlo se zajedno u zarobljeništvu petero Sjevernjaka. Odluèuju riskirati i zajedno pobjeæi, a prilika im se pružila za jednog velikog nevremena koje je bjesnilo nekoliko dana: ukrali su od Južnjaka balon i nošeni olujnim vjetrom odletjeli iz grada.
Bili su to inženjer Cyrus Smith, novinar Gedeon Spillet, mornar Pancroff, petnaestogodišnjak Herbert o kome je brinuo mornar i inženjerev bivši rob – Nab, sada slobodan èovjek koji nije želio ostaviti svog bivšeg gospodara.
Tri su puna dana, dok je nevrijeme bjesnilo, bili u zraku, dok se na kraju nisu spustili na jednu hrid, ne znajuæi gdje su. Sa hridi se vidjelo kopno – otok ili kontinent. Preplivali su do njega i pronašli skrovište. Nakon nekoliko dana, kad su se oporavili od puta, popeli su se na obližnje brdo – vulkan i tada su shvatili da su na otoèiæu. Izraèunavši zemljopisnu širinu i dužinu tog otoka shvatili su da se nalaze daleko od kontinenta i izvan svih morskih puteva, pa su se poèeli pripremati za stanovanje na otoku. Uredili su nastambu u spilji visoko na stijeni, i pod vodstvom Cyrusa Smitha, materijalima pronaðenima u prirodi izradili su sve što im je potrebno za život – posuðe, alate, èak i eksploziv i elektriène èlanke koji su napajali ureðaj za daljinsko sporazumijevanje, nalik na telegraf. Vrijeme je prolazilo, oni su se udomaæili, ali su inženjer i novinar osjeæali neèije tajanstveno prisustvo na otoku. Ostalima iz grupe nisu otkrili svoje misli da ih ne bi nepotrebno uznemiravali.
Jedna poruka u boci, pronaðena u moru, otkrila im je koordinate drugog obližnjeg otoèiæa, i naznaèila da se tamo netko nalazi. Otplovili su, brodiæem kojeg su sami izgradili, do tog otoka i pronašli na njemu veæ podivljalog èovjeka. Odveli su ga sa sobom na svoj otok (nazvali su ga otok Lincoln), ali on nije želio živjeti s njima. Neznanac se postupno ukljuèivao u njihov život, te im je isprièao svoju životnu prièu. (Preko Ayrtona, kako se zove taj èovjek ovaj je roman povezan s romanom “Djeca kapetana Granta”). Zbog postupaka prema ljudima koji su tražili kapetana Granta, Ayrton je bio kažnjen ostavljanjem na pustom otoèiæu, uz obeæanje da æe po njega doæi kad kazna bude iskupljena.
Tada ih je opet nešto prekinulo u njihovom mirnom životu. Bili su to gusari koji su željeli prisvojiti otok, ali su ga Smith i njegovi drugovi nakon borbe obranili. U toj im je borbi nepoznati pomagaè priskoèio u pomoæ raznijevši gusarski brod. Sada su veæ svi doznali za tajanstvenog stanovnika otoka Lincoln, ali kada su pretražili otok, nisu mu našli nikakav trag.