Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Verne Jules

Put oko svijeta u 80 dana

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Mladost Zagreb

Godina: 1985.

Stranica: 186

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 39,00 kn

Opis:

Glavna tema ovog romana je putovanje Phileasa Fogga oko svijeta, koje mora obaviti u roku 80 dana ako misli dobiti okladu. Pri tome mu pomaže njegov sluga Jean Passepartout, a slijedi ih policijski detektiv Fix, koji sumnja da Fogg putovanjem ne pokušava dobiti okladu, već bježi nakon što je opljačkao banku.

Na tom putovanju, čiji je cilj samo što brže proći kroz razna mjesta i napraviti krug oko Zemlje, putnicima se događaju razne pustolovine, a glavni lik pritom upozna i ljubav svog života. Pri opisu putovanja i raznih avantura, Verne opisuje i različite krajeve kojima putnici putuju, različite kulture, krajolike, gradove i prirodne opasnosti, pritom opisujući jedna posve drugačija društvena ustrojenja i vjerovanja. Knjiga ne samo da opisuje pustolovinu putovanja, već je sama po sebi puna obrata, komplikacija, napetih događaja i zanimljivih likova, a sve je dodatno napeto zbog vremenskog ograničenja koje je stalno u primisli likova, a onda i samih čitatelja. Ipak, šaljiv ton romana i od ozbiljne situacije učine zabavnu, stoga je ova knjiga u svakom pogledu jedna vrlo uzbudljiva i šaljiva priča.

Roman je podijeljen na 36. poglavlja, a zbog datuma i vremena koje je obilježeno na svakom poglavlju, ostavlja dojam pravog putopisa, za koji je teško pomisliti da je samo fikcija, jer podsjeća na putopise karakteristične za 19. stoljeće.