Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Prošek autohtono desertno vino primorske hrvatske

Vinko Miat-urednik, Autor

Prošek autohtono desertno vino primorske hrvatske

Autor: Vinko Miat-urednik

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 2007.

Stranica: 181

Rabljeno stanje

Cijena: 10,90 €

Trenutno nema na stanju!

Opis:

Prošek, Autohtono desertno vino Primorske Hrvatske” prva je (i ostala jedina!) knjiga o, kako ga opisuje zakon, desertnome vinu, koje su Rimljani zvali vinum sanctum, svetim vinom, a koje smije nositi oznaku vrhunskoga ili kvalitetnoga vina s oznakom kontroliranoga podrijetla vinogradarske regije Primorska Hrvatska. Vrhunski se prošek proizvodi ponajviše u Dalmaciji i na otocima od prosušena grožđa autohtonih crnih i bijelih sorata (plavac mali, babić, crljenak, dobričić, bratkovina crna i bijela, rukatac, grk, pošip, vugava, zlatarica, malvasija dubrovačka itd.). Autori tvrde kako je prošek proizveden tradicionalnom tehnologijom sušenjem grožđa jedino prirodno piće na svijetu bez dodataka, koje je, što duže odležava, to kvalitetnije i užitnije – krijepi tijelo, napaja dušu te budi ugodne misli i želje.

Uz ostalo, P. Čobanković uvodno piše o Hrvatskoj kao vinogradarsko-vinarskoj zemlji a zaključno K. Sinković o programu marketinške pripreme poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koje je dio i ova zanimljiva knjiga. V. Milat donosi povijesni pregled proizvodnje desertnih vina / prošeka u nas i u svijetu s tezom o prošeku kao o biseru u vinskoj ogrlici te o prometu i strategiji vinarstva, M. Ričković o sortama (te o prošeku u tradiciji i hrani), a A. Tomić o tradicionalnoj proizvodnji prošeka te o organoleptičkim svojstvima. V. Kubanović piše o fizikalno-kemijskim svojstvima prošeka, a M. Tratnik o prošeku piše kao robnoj marki.