Prošek autohtono desertno vino primorske hrvatske
Vinko Miat-urednik, Autor
Prošek autohtono desertno vino primorske hrvatske
Autor: Vinko Miat-urednik
Stanje: Rabljeno
Uvez: Tvrdi
Format: 20x14
Izdavač: Hrvatski izdavač
Godina: 2007.
Stranica: 181
Cijena: 10,90 €
Opis:
Prošek, Autohtono desertno vino Primorske Hrvatske” prva je (i ostala jedina!) knjiga o, kako ga opisuje zakon, desertnome vinu, koje su Rimljani zvali vinum sanctum, svetim vinom, a koje smije nositi oznaku vrhunskoga ili kvalitetnoga vina s oznakom kontroliranoga podrijetla vinogradarske regije Primorska Hrvatska. Vrhunski se prošek proizvodi ponajviše u Dalmaciji i na otocima od prosušena grožđa autohtonih crnih i bijelih sorata (plavac mali, babić, crljenak, dobričić, bratkovina crna i bijela, rukatac, grk, pošip, vugava, zlatarica, malvasija dubrovačka itd.). Autori tvrde kako je prošek proizveden tradicionalnom tehnologijom sušenjem grožđa jedino prirodno piće na svijetu bez dodataka, koje je, što duže odležava, to kvalitetnije i užitnije – krijepi tijelo, napaja dušu te budi ugodne misli i želje.
Uz ostalo, P. Čobanković uvodno piše o Hrvatskoj kao vinogradarsko-vinarskoj zemlji a zaključno K. Sinković o programu marketinške pripreme poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koje je dio i ova zanimljiva knjiga. V. Milat donosi povijesni pregled proizvodnje desertnih vina / prošeka u nas i u svijetu s tezom o prošeku kao o biseru u vinskoj ogrlici te o prometu i strategiji vinarstva, M. Ričković o sortama (te o prošeku u tradiciji i hrani), a A. Tomić o tradicionalnoj proizvodnji prošeka te o organoleptičkim svojstvima. V. Kubanović piše o fizikalno-kemijskim svojstvima prošeka, a M. Tratnik o prošeku piše kao robnoj marki.