Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Tri stoljeća umjetnosti u galeriji likovnih umjetnosti osijek

Vjekoslav Bizjak, Uredio

Tri stoljeća umjetnosti u galeriji likovnih umjetnosti osijek

Uredio: Vjekoslav Bizjak

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 22x22

Izdavač: August Cesarec Zagreb

August Cesarec - Zagreb

Godina: 1998.

Stranica: 150

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 3,90 €
(~29,38 kn)

Opis:

Tri stoljeća umjetnosti’ predstavlja i postavlja najvrjednija djela 18., 19. i 20. stoljeća Galerije likovnih umjetnosti. Riječ je o sedamdesetorici autora i gotovo stotinu djela iz područja slikarstva, kiparstva, crteža i grafike, koja će Osječani moći pogledati od utorka, 10. siječnja.

Temelj ovog stalnog postava čine djela od kapitalne važnosti za hrvatsku likovnu kulturu od početka 18. stoljeća do danas, po kojima je osječka Galerija kao regionalno središte muzejsko galerijske umjetničke građe i njezine vrijednosti, najpoznatija i najpriznatija.

To se prvenstveno odnosi na djela stranih majstora kasnog baroka, klasicizma i romantizma, potom prve generacije hrvatskih pejzažista i portretista sredine 19. stoljeća te djela s prijelaza 19. u 20. stoljeće i njegove prve polovice, kada se utemeljuje hrvatsko moderno slikarstvo.

Postav predstavlja i drugu polovicu prošloga stoljeća s jednako tako važnim djelima klasika hrvatskog neo-modernizma i suvremene umjetnosti, što na žalost nema željeni opseg, ali bez sumnje ima vjerodostojnu kvalitetu.

S budućom potpuno obnovljenom zgradom i svojom likovnom građom koja se predstavlja ovim postavom, Galerija se vraća svome gradu, sebi kao regionalnom središtu i konačno hrvatskom kulturnom prostoru.