Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita I

Vladimir Dedijer, Autor

Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita I

Autor: Vladimir Dedijer

Stanje: Rabljeno

Uvez: Tvrdi

Format: 24x17

Izdavač: Rijeka

Godina: 1981.

Stranica: 678

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 49,00 kn

Opis:

Predgovor:
Još pre tri godine bio sam se resio da postojeće materijale za biografiju druga Tita, kao i one koje sam ja prikupio u toku rata i posle rata, dopunim i sistematišem, a onda objavim u zasebnoj knjizi. Rezultat toga rada jeste ova knjiga. Istovremeno sam iz obilnog materijala učinio jedan izbor za knjigu namenjenu čitaocima u inostranstvu, koja će izaći iz štampe istovremeno sa jugoslovenskim izdanjima. Ustvari, to će biti dve dosta različite knjige, jer će izdanje za inostranstvo, zbog svoje namene, nužno sadržati i mnogo toga što bi kod nas pretstavljalo samo izlišno ponavljanje poznatih stvari, pa je u jugoslovenskom izdanju moglo da se bez neke štete izostavi.
Sređujući priloge za jednu biografiju druga Tita, osnovna teškoća pred kojom sam se nalazio bila je dati srazmeru između podataka o životu i radu druga Tita i podataka o uslovima, sredini i vremenu u kojima je on živeo i delovao. Usled toga ima dosta neravnomernosti u pojedinim glavama, u njihovoj kompoziciji, u mome odabiranju onoga što sam smatrao da je više ili manje važno.
Što se tiče proveravanja ili dopunjavanja činjenica koje se ovde iznose, trudio sam se da taj posao što savesnije obavim, ali molim čitaoce da mi ukazu na svaku nepreciznost, kako bih to mogao ispraviti u narednom izdanju, ukoliko do njega dođe. Koliko god sam mogao, svuda sam stavljao izvor odakle sam pojedine podatke prikupio.
Ujedno, ukoliko sam pribegavao pojedinim ocenama i sudovima, potpuno sam svestan njihovih nedostataka. U jednome pismu koje mi je drug Tito uputio za izdanja ove knjige u inostranstvu, on sam kaže: »Mislim da ćeš se i ti s time složiti da se interpretiranje pojedinih događaja u tvojoj knjizi ne može smatrati kao definitivno, i to iz prostog razloga što se tek iz jedne dalje perspektive mogu dati konačni sudovi.«