Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Opis:

“Sretni Kraljević” jedna je od najpoznatijih Wildeovih priča, uz njegov čuveni roman “Slika Doriana Graya”, po kojemu ga mnogi najbolje poznaju kao književnika. Riječ je o kratkoj priči koja iznosi pripovijest Sretnog Kraljevića, kipa koji je smješten na stupu visoko iznad grada. Načinjen je od listića zlata i prekrasnih safira i bio je ponos građana. No, sam Sretni Kraljević bio je izrazito nesretan jer je svakodnevno svjedočio tuzi i jadu svojih građana i njihovim neobzirnim susjedima koji se bez grižnje savjesti uživali u svojim bogatstvima dok su drugi vidno patili.

Jednog dana do kipa Sretnog Kraljevića doleti Lastan kojemu se približavalo vrijeme za let na jug jer se na ovim prostorima vidno prikradala zima. Između Lastana i Sretnog Kraljevića se vrlo brzo rodi prijateljstvo i Lastan pomogne Sretnom Kraljeviću u pružanju pomoć svojim građanima.

Naime, Sretni Kraljević je život proživio sretno i lagodno, ali sad kad su ga postavili nad grad, uviđa kako je nekim građanima pomoć prijeko potrebno. Tako zamoli Lastana da skine s njega dragulje i safire i podijeli ih. Prvi rubin odnio je ženi čiji je sin ležao bolestan u krevetu. Lastanu je već bilo krajnje vrijeme da pođe na put, ali zavolio je Princa i odlučio mu pomoći. Drugi rubin odnio je mladiću u potkrovlju koji je pokušavao napisati dramu.

Posljednji dragulj predao je sirotoj djevojčici koja je prodavala šibice na ulici. Dragulje koje je iskopao predstavljali su Prinčeve oči te Lastan odluči ostati sa svojim prijateljem koji je sada slijep. Dane su provodili tako da bi Lastan prepričavao Princu događaje koji su se odvijali u gradu. Ipak, stigla je zima i Lastan uskoro okonča pokraj svog prijatelja.