Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Seinfeld i filozofija – Knjiga o svemu i ničemu

William Irwin Urednik, Autor

Seinfeld i filozofija – Knjiga o svemu i ničemu

Autor: William Irwin Urednik

Stanje: Novo

Uvez: Meki

Format: 20x14

Godina: 2007.

Stranica: 266

Jezik: Hrvatski

Novo stanje

Cijena u knjižari: 120,00 € (~904,14 kn)

Cijena: 12,90 €
(~97,20 kn)

Opis:

Po čemu Jerry sliči na Sokrata? Je li Elaine feministkinja, ili ipak nije? Što bi Aristotel rekao za Georgea Constanzu? A Kierkegaard za Kramera? ‘Seinfeld’ je najpoznatija humoristična TV-serija devedesetih, ali i najfilozofskija serija svih vremena. Ona nam zaista ima što reći o raznim filozofskim problemima, osobito o metafizici ničega – i hvalili su je i kudili kao “seriju o ničemu” – kao i o jednom od temeljnim filozofskih pitanja: kako živjeti moralno?

Najpopularnija humoristična serija 1990-ih uspjela nam je skrenuti pažnju na svakodnevne životne događaje kao malo što prije, ističući ono uobičajeno i svjetovno, ukazujući nam na ono što bi inače prošlo nezamijećeno. Sokrat nam je rekao kako “život bez propitivanja nije vrijedan življenja”. ‘Seinfeld’ je uistinu predstavljao plodno tlo, “polje bitka” iz kojega proizlaze korisne rasprave i spoznaje o filozofskoj važnosti svjetovnoga. Teška filozofska pitanja s lakoćom oživljavaju na pozornici ‘Seinfelda’.

Autori ove knjige ljubitelji su ‘Seinfelda’ koji podučavaju filozofiju i pišu na području filozofije; zajedno, oni predstavljaju raznolikost filozofskih stajališta, škola i usmjerenja a u ovoj knjizi pišu o idejama, zapletima, šalama i likovima iz ‘Seinfelda’. Eseji su pisani s namjerom da budu razumljivi studentu ili nefilozofu, no istodobno i tako da budu zanimljivi i onima s filozofskim obrazovanjem.

Knjiga «Seinfeld i filozofija» namijenjena je “informiranom” ljubitelju ‘Seinfelda’, bilo da je filozofski školovan ili je ogrezli seinfeldovac. Neki će čitatelji biti znalci i u filozofiji i u ‘Seinfeldu’, a neki možda ni u jednome – mada u tome nema ništa loše. Svatko tko se ikad predugo zadržao uz aparat za hlađenje vode, raspredajući o popularnim TV-serijama ili tajnama svemira, ovdje će naći mnogo toga zanimljivoga.

Što god mislili o filozofiji kroz ovu ćete je knjigu prozreti kao čitku, britku i zabavnu.

***

William Irwin je profesor filozofije na King’s Collegeu u Londonu. Objavio je knjige «Intentionalist Interpretation: A Philosophical Explanation and Defense», te mnoge radove o hermeneutici, Sartreu, Platonu, filozofiji prava i filozofskoj pedagogiji. Voli se družiti s nećakom Jeffreyem, jesti čokoladnu babku, pušiti kubanske cigare i miješati metafore.