Proizvodnja povrća
Zdravko Matotan, Autor
Proizvodnja povrća
Autor: Zdravko Matotan
Stanje: Rabljeno
Uvez: Meki
Format: 24x17
Izdavač: Globus
Godina: 1994.
Stranica: 139
Jezik: Hrvatski
Cijena: 12,90 €
(~97,20 kn)
Opis:
Knjiga Proizvodnja povrća moderno je koncipiran priručnik koji obraduje suvremenu tehnologiju proizvodnje i sortiment tridesetak ekonomski najznačajnijih vrsta povrća. U uvodnom su dijelu knjige obrađena područja općeg značenja za uspješnost povrćarske proizvodnje, kao što su tržište, agroekološki uvjeti proizvodnje, sortiment i sjemenarstvo povrća, ekološka proizvodnja te osnovni principi proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima. U najvećem dijelu knjige obraduje se suvremena tehnologija proizvodnje. Za svaku od trideset povrtnih kultura najraširenijih u Hrvatskoj obrađeni su gospodarsko značenje, prehrambena vrijednost, morfološke karakteristike, zahtjevi prema vanjskim uvjetima, tlu i plodoredu, obrada tla i gnojidba, tehnika sjetve i sadnje na otvorenom i u zaštićenim prostorima, zaštita usjeva od korova, bolesti i štetnika te način, vrijeme i tehnika berbe. Radi preglednosti i upućenosti proizvođača na glavne karakteristike u proizvodnji, svi slikovni prilozi i važne upute tiskani su u boji.
Ograničavajući čimbenici daljnjeg razvoja povrćarske proizvodnje u Hrvatskoj prvenstveno su neorganizirano tržište svježeg povrća, ograničeni skladišni i rashladni prostori te prerađivački kapaciteti, relativno niska tehnička opremljenost i niska razina educiranosti proizvođača.