Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Etika i život

Živan Bezić, Autor

Etika i život

Autor: Živan Bezić

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 20x14

Izdavač: Hrvatski izdavač

Godina: 1995.

Stranica: 320

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 4,90 €
(~36,92 kn)

Opis:

Ova je knjiga namijenjena u prvom redu studentima medicine, ali ne samo njima, već i svim liječnicima te medicinskom osoblju općenito. No, kako je ona zapravo samo opći uvod u etiku, vrlo dobro će doći i studentima svih ostalih fakulteta kao i hrvatskim intelektualcima uopće.

Etika spada u klasičnu kulturnu baštinu čovječanstva. Kultura se naprosto ne može zamisliti bez njezinih etičkih temelja. Jednako tako ni društveni život u svim njegovim oblicima. Ni život uopće, jer ni njega ne bi bilo bez načela bioetike.

Po mome mišljenju etika se može raščlaniti u tri glavna dijela. Prvi bi bio opća ili fundamentalna etika, zajednička svim ljudima, svim staležima i svim vremenima. Drugi bi obuhvaćao bioetiku, dakako s antropološkog vidika. Treći bi se dio bavio s čisto medicinskom etikom i dentologijom. Ja sam se ovdje prihvatio prvog dijela, tj. opće etike, ali dakako, s posebnim obzirom na medicinsku deontologiju.

Premda duboko poštujem kršćanski moral, koji je temelj europske kulture i etosa, nije mi namjera da budem njegov propovjednik. Pretpostavljam da će čitatelji ove knjige pripadati različitim svjetonazorima, pa mi je želja da svi oni, bez razlike, u njoj nadu racionalno obrazloženje za svoje etičko ponašanje.