Antikvarijat, knjige, gramofonske ploče, udžbenici, polovne knjige

Emocije

psihoterapija i razumjevanje emocija

Zoran Milivojević, Autor

Emocije

psihoterapija i razumjevanje emocija

Autor: Zoran Milivojević

Stanje: Rabljeno

Uvez: Meki

Format: 24x17

Izdavač: Mozaik knjiga Zagreb

mozaik knjiga logo

Godina: 2010.

Stranica: 592

Jezik: Hrvatski

Rabljeno stanje

Cijena: 24,90 €
(~187,61 kn)

Opis:

Sveobuhvatna ujedinjena teorija, jedna od rijetkih u svijetu, koja govori o osjećajima, ugodnim i neugodnim, normalnim i patološkim. U objašnjavanju putova emocionalne inteligencije dr. Zoran Milivojević je jasan i izravan tako da će njegova knjiga mnogima pomoći u prevladavanju neugodnih emocija i nalaženju načina kako pametno uživati u ugodnim emocijama.

Osjećajnost, emotivnost ili afektivnost posebna je dimenzija ljudske egzistencije koja je donedavno prkosila zadovoljavajućoj znanstvenoj i stručnoj konceptualizaciji. Nedostatnost znanstvenih teorija o emocijama u velikom je neskladu s važnošću koju emocije imaju u životu svakog pojedinca, kao i u svim područjima društvenog života.

Da bi se shvatila važnost emocija, dovoljno je zamisliti na što bi sličio život kad ljudi ne bi imali osjećaje. Sve dok čovjek ne razumije svoje osjećaje, neće moći razumjeti samoga sebe ni drugog čovjeka. Zbog toga, krajem drugog tisućljeća, emocije dolaze u središte stručne i socijalne percepcije, što rezultira pojmovima kao što su emocionalna pismenosti emocionalna inteligencija. Iako je knjiga koju držite u rukama stručna i namijenjena edukaciji edukatora, svakom će čitatelju s odgovarajućim predznanjem omogućiti dobar uvid u najsuvremenije shvaćanje osjećaja te će pridonijeti njihovu boljem i dubljem razumijevanju.

Jedan od razloga zbog kojih je poglavlje o emocijama slaba točka svakog psihološkog udžbenika jest to što ne postoji stručna suglasnost o tome stoje to što se naziva osjećajem ili emocijom. Za jedne je osjećaj samo posebna vrsta svijesti o vlastitom stanju, odnosno poseban doživljaj. Za druge je emocija samo ono što se može objektivizirati i mjeriti, a to je posebna vrsta ponašanja. Treći u svojim laboratorijima traže emocije u neurofiziološkim i biokemijskim procesima. Zbog konceptualne nesuglasnosti o tome što je označeno riječju “emocija”, postoje brojne, međusobno suprotstavljene teorije i “teorijice” o osjećajima.

U ovoj knjizi nije izložen pregled teorija različitih autora o osjećajima – iako smo se trudili uvažiti njihova otkrića – nego jedna konzistentna teorija emocija, Model kružne emocionalne reakcije (model KER), za koju vjerujemo daje dovoljno obuhvatna i točna, tako da iz nje izvodimo praktičnu metodu koju nazivamo analiza emocija.