Hommage bez predumišljaja

Zlatko Kaučič Kombo & Orkester Rara Roža –‘Zvočna polja za T.S.’, RTVS, 2012.

Riječ je o nesvakidašnjoj gesti, projektu posvećenom glazbenom uredniku koji je poginuo u prometnoj nesreći prilikom vožnje biciklom na posao; i koji je, preko valova nacionalnog radija, uglavnom podržavao nove glasove, a preferirao elektronsku glazbu. Sindrom neočekivanog hommagea u ‘umreženoj’, čak rodijačkoj, sociologiji glazbe uglavnom je izuzetak, a stari pričaju da se dogodio i prije desetak godina po smrti kontrabasista Petera Kowalda. Tad je Benat Achiary, izuzetni pjevač s francuskih Pirineja, na festivalu Music Unlimited XVI uživo izveo tribute na kojem izvodi razne lirske pjesme potirući granice između svjetovne i avangardne glazbe. Snimka je, kao CD „The Seven Circles“ kasnije objavljena pri izdavaču FMP, čiji je Kowald bio suosnivač.

youtube.com/watch?v=TGNeQQwk1Xg

U skladateljskom rukopisu kojim barata Kaučič granice su također porušene, i to između referentnih polja europskog i balkanskog jazza, te između Treće struje, freeja i fussiona. Naposljetku, tu su dva komorna sastava, oktet Kombo koji tvori po jedan kontrabasist, klavijaturist i udaraljkaš, dva bubnjara i tri električna gitarista. U osnovi supertežak zvuk, nije lišen nijedne delikatnosti dinamičke artikulacije, zahvaljujući suradnji s komornim Orkestrom Rara Roža (prva violina Đorđe Đerak), uz goste Herba Robertsona, na trubi, i Brunu Cessellija, na klaviru.

youtube.com/watch?v=tUK0ig07tvw

Sat vremena muzike obuhvaća suitu „Zvočni pašnik“ od sedam stavaka, snimljenu 27. i 28. lipnja 2011. u Studija 14 RTV-a Slovenija, uz skladbe „Zorja“ i „Rara Roža“ zabilježene uživo 29-og na 52. Jazz Festivalu Ljubljana. Ovu veliku glazbenu svečanost, odlikuje rukopis programske glazbe iz suite koja nedvojbeno pripada tekovini njemačkih, nizozemskih, francuskih i talijanskih ansambala koji nastaju 1970-ih kao odjeci američke loft-scene. Da, nabrojimo, prepoznaje se i Vienna Art Orchestra, ali pogotovo Italian Instabile Orchestra i Instant Composers Pool, ta osim što je živio u Italiji i Nizozemskoj, Kaučič je surađivao s njihovim osnivačima. I preuzeo njihove lirizme, spretno ih izmjestio u tkivo svoje glazbe, uz pomoć potpuno predanih glazbenika svih generacija koje je imao na raspolaganju. Formidable!
Ocjena: 10/10